You are here

Dynali

Фунгицид

Производ за заштита на растенијата

Authorisation Number: 
17-1445 од 22.04.2015.
Составот: 
Формулација: 
Растворливи концентрат (DC)

Нова иновативна сигурна комбинација !

Динали е високо системичен куративен и превентивен фунгицид наменет за сузбивање на пепелница, црно гниење и црвенило на листовите кај виновата лоза.
Динали е комбиниран фунгицид кој содржи две активни материи дифеконазол и цифлуфенамид.

Се одликува со изразита системичност и брзо навлегување во зелените делови каде потоа се шири низ целото растение. Покрај брзото делување се одликува и со изразена куративно делување, при што ја застанува веќе постоечката зараза и спречува понатамошно ширење на патогенот во растението.

Цифлуфенамид е активна материја од групата на фенилацетамиди. Во лозата се шири трансламинарно, со изразено брзо делување , покрај постоечкото делување, делува и  гасовито односно со испарување. На површинскиот дел од листот делува превентивно и куративно.

Единствен начин на делување заснован на делување на повеќе места во развојониот циклус на патогенот.

 Делува превентивно, куративно, внатрешно, површински, контактно како и гасовито.

Применет превентивно спречува формирање на хаустории и развој на мицелија, додека во касна фаза делува на спречување на спорулацијата.

Практични предимства

  • Силно ефикасен против пепелница , особено врз гроздовите
  • Двојно делување на две активни материи, од две различни хемиски групи со два различни начини на делување
  • Превентивно, куративно, внатрешно , површинско и гасовито делување
  • Широк спектар со силно делување на пепелница како и се поголемиот проблем црно гниење и црвенило на листовите
  • Не влијае врз винификацијата и органолептичките својства на виното

Лозата

  • Во случај на труење веднаш престанете со работа, повикајте лекар на Клинички центар, Скопје, Клиника за токсикологијa (02 314 76 35), 24 часовна дежурна служба, или брза помош (194), и да се донесе оваа етикета и упатство за употреба.